Az Egyesült Királyság megállapodásra jutott az EU-val, mely szerint biztosítja az Európai Uniós állampolgároknak és családjuknak hasonlóan megegyező egészségügyi ellátáshoz, támogatásokhoz és a nyugdíjakhoz való hozzáférési jogaikat. Az Egyesült Királyságon kívül élő, közeli családtagok továbbra is jogot kapnak arra, hogy csatlakozzanak a jövőben. Ha ezen és a megegyezéshez kapcsolodó további feltételeket nem fogadja el a Brit Parlament akkor a megegyezés nem jön létre. Ebben az esetben az alábbiakra lehet számítani.

Ha nincs megegyezés UK-EU között, tervek szerint (No Deal) 

  • Szabadon kiköltözhetsz, jöhetsz dolgozni mint eddig 2019 Március 29-ig. (ezt majd  bizonyítanod kell, ha nem régiben jöttél, érdemes megtartani minden repjegyet, kompjegyet, vonat, buszjegyet, vásárlási nyugtákat, hivatalos levelet, munka papírokat, stb.)
  • Ha 2019 Március 29-e előtt letelepedtél az Egyesült Királyságban igényelhetsz majd letelepedési státuszt vagyis pre-settled vagy settled status-t, amire a jelentkezési határidő 2020 December 31.
  • Ha 2019 Március 29-e után jössz, már valószínű hogy csak külön munkavállalási engedéllyel dolgozhatsz vagy látogatóként maximum 3-6 hónapig maradhatsz autómatikus munkavállalási engedélyed nem lesz.
  • Személyi igazolványt beutazásra előre láthatólag 2020 December 31-ig használhatod.

Ha megegyeznek UK-EU (Deal/Agreement) 

  • Szabadon kiköltözhetsz, jöhetsz dolgozni mint eddig 2020 December 31-ig.
  • Ha 2020 December 31-e előtt az Egyesült Királyságban letelepedtél igényelhetsz letelepedési státuszt vagyis pre-settled vagy settled status-t, amire a jelentkezési határidő 2021 Június 30.
  • Ha 2020 December 31-e után jössz, már valószínű hogy csak külön munkavállalási engedéllyel dolgozhatsz vagy látogatóként maximum 3-6 hónapig maradhatsz autómatikus munkavállalási engedélyed nem lesz, mint eddig.
  • Személyi igazolványt beutazásra előre láthatólag 2020 December 31-ig használhatod.

Mikor derül ez ki? Előre láthatólag Február végéig kb Február 26-ig kiderül, de lehet, hogy csak később.

A letelepedési program egy tesztelési fázisban már nyitva van azok számára akik megfelelnek a teszt program feltételeinek, pl. útlevéllel rendelkeznek. Tudj meg többet itt Letelepedési engedély Angliában.

Az új letelepedett státusz – settled status és előzetes letelepedett státusz – pre-settled status regisztrációs rendszer 2019 Márcusában lesz elérhető, jelentkezni ha az Egyesült Királyság megegyezik az EU-val 2021 Június 30-ig lehet, ha nem egyeznek meg az EU -val 2020 December 31.

Az új regisztráció ingyenes lesz a teljes program megnyitásakor Márciusban. Aki már rendelkezik állandó tartózkodási dokumentációval – Permanent Resident Card, azok számára már ingyenes.

Ezen jelenlegi Permanent Resident Card-ot igényelni 5 év után online EEA PR vagy Postai úton EEA PR Form kitöltésével lehetséges. Ára £65. Igénylése csak a Brit állampolgárságra való jelentkezés esetében kötelező, egyébként nem fontos. Pár hónap múlva úgyis kijön az új regisztrációs rendszer.

Előzetes letelepedett státusz – Pre-settled status

Azon uniós polgárok, akik, ha az Egyesült Királyság megegyezik az EU-val 2020 December 31-e, vagy ha nem lesz megegyezés akkor 2019 Március 29-e előtt telepedtek le, de addig nem érik el az 5 év tartózkodást az Egyesült Királyságban, előzetes letelepedett státusz – Pre-settled status-ra jelentkezhetnek vagyis engedély arra, hogy maradjanak addig, amíg el nem érik az öt évet. Ekkor majd igényelhetnek letelepedett státuszt – settled status. Pre-settled status-ra való jelentkezési határidő  ha az Egyesült Királyság megegyezik az EU-val 2021 Június 30, ha nem egyeznek meg az EU -val 2020 December 31.

Letelepedett státusz – Settled status

Azok az uniós polgárok, akik 2020. December 31-ig 5 éve az Egyesült Királyságban élnek, kérelmezhetik majd a határozatlan időre való letelepedést, azaz “settled status”, amint elérik az 5 év tartozkodást. Jelentkezési határidő ha az Egyesült Királyság megegyezik az EU-val 2021 Június 30, ha nem egyeznek meg az EU -val 2020 December 31.

Azon családtagok, akik 2020. December 31-ig a letelepedett státuszú (settled status) EU-állampolgárokkal élnek, vagy csatlakoznak hozzájuk, szintén 5 év után az Egyesült Királyságban igényelhetnek letelepedett státuszt feltéve, hogy 2019 Március 29-ig bezárólag már családtag volt a csatlakozó személy pl házastárs.

Jelenleg minden az eddig ismert rendszer szerint működik, nem kell intézkedni egyenlőre. Aki szeretne és megfelel a feltételeknek, jelentkezhet a teszt programban, de a teljes program csak 2019 Márciusától lesz elérhető.

Kapcsolodó cikkek
Brit államporgárság
Angliában született gyermek állampolgársága
Hogyan kezdjem Angliában

Frissítve 2019.Február.2.

Tájékoztató